world-of-3d.com

The Slide Viewer

De Stereo Viewer


De stereo-viewer werd vroeger deftig "stereoscoop" genoemd. Volgens de encyclopedie is een stereoscoop "een toestel waarbij door samenwerking van twee verschillende beelden van een voorwerp, zoals zij door beide ogen worden gezien, de indruk van dieptewerking wordt verkregen".

Om de door het menselijk oog waargenomen dieptewerking zo getrouw mogelijk na te bootsen dient een basis van 65 mm te worden gebruikt en een licht groothoekige (40 mm is optimaal, 35 mm als objectief vaak verkrijgbaar) lens of lenspaar. De gemiddelde oogafstand van de mens bedraagt 63,4 mm en dit is dan ook de stereobasis die in veel oude stereocamera's terug is te vinden. In de praktijk varieert de oogbasis echter tussen de 55 en 75 mm. Een universeel bruikbare stereokijker zou dus eigenlijk objectieven moeten hebben die enigzins verschuifbaar zijn langs de horizontale as. Het zou mooi zijn indien de dia's mee zouden kunnen schuiven daar de beeldassen van de objectieven eigenlijk naar de "oneindigheid punten" in het beeld van de dia gericht dienen te blijven.

In onderstaande "de Wijs" stereokijker kan men de objectieven een beetje verschuiven. Deze kijker beschikt over objectieven met een grote diameter zodat ook brildragers het stereobeeld goed kunnen waarnemen. Aan dit speeltje van zeer hoge kwaliteit hangt wel een hoog prijskaartje, namelijk zo'n 500 euro. Door het zwarte blok in het midden van de kijker om te draaien maakt men de kijker ook geschikt voor het bekijken van verbonden paren. Een echte "combi-kijker"!

"De Wijs" handviewer.


Indien men niet van plan is om in gezelschap een kijker rond te laten gaan dan kan een kijkkast uitkomst bieden. In een kijkkast (firma de Wijs, medio zeventiger jaren fabrikaat) zoals hieronder afgebeeld kan men bijna 20 verbonden paren in een caroussel plaatsen. De caroussel kan worden geroteerd met de draaiknop aan de rechter zijkant. De kijkkast beschikt over een eigen verlichtingsbron en op meeroterende kaartjes kan commentaar worden geschreven. Moderne varianten hebben een ingebouwde motor en zijn computergestuurd. Spraak en muziek kunnen worden bijgevoegd en de vertoningsduur kan per diapaar verschillen. Er zijn ook modellen voor gescheiden ("losse") paren. Zie voor meer informatie de hyperlink naar de firma de Wijs op de 3D-links pagina.

"De Wijs" kijkkast.


Above: Legacy system (1976) by de Wijs. New models are made out of steel and can be operated by computer. A little bit too expensive for many but with a tank-like construction quality these viewers last for centuries!

Mega-viewer model.

Een andere kijkkast van - voor mij - onbekend fabrikaat is onderstaande viewer welke 72 (!) losse diaparen kan bevatten. Het is ook een mechanisch apparaat, mogelijk ook uit de zeventiger jaren. Het is wel een heidens priegelwerk om de viewer te vullen want alle 144 dia's dienen met schroefjes te worden vastgezet. Maar, je krijgt er ook wel wat voor terug want in deze stereoviewer kun je een complete serie plaatsen.

Realist viewer.

Een schitterende viewer voor verbonden paren (met ingebouwde verlichting) uit de vijftiger jaren, de Realist-kijker.

Stereokijker tafelmodel.

De "rotary viewer" (van Ekeren) in klein en mini formaat.


Above: Medium and small "rotary viewers" by Co van Ekeren. These viewers are sold from Japan to the USA and are very popular due to their construction and relatively low price.

Beneath: Hand model viewer for 40x101 stereo pairs.

Stereokijker handmodel.

Moderne (en dus nog steeds leverbare) stereokijkers "Made in Holland" (van Ekeren) voor het formaat 40x101 (verbonden paren).

RBT diadoos viewer.


Een zeer recente ontwikkeling is deze door Co van Ekeren gemaakte RBT "diadoos viewer". Een alles-in-1 oplossing, viewer en diadoos gecombineerd. Handig om mee te nemen.

Modified RBT slide box by Co van Ekeren. Now a box with two functions (slide carrier and viewer)!