world-of-3d.com

Print viewer


Stereokaarten voor de OWL

LSC


Velen van u zullen wel eens hebben gehoord van Brian May, de gitarist van de popgroep Queen. Maar niet zo velen zullen weten dat hij al tientallen jaren een groot stereoliefhebber is. Mijn indruk is dat hij voornamelijk verzamelaar is, maar hij maakt ook zelf 3D’s. Dankzij zijn aanzienlijke vermogen heeft hij een enorme collectie oude stereokaarten kunnen verzamelen. De unieke exemplaren die voor velen onbetaalbaar zijn waren voor hem een kwestie van zoeken en kopen. Met behulp van deze collectie en enige ondersteunende auteurs heeft hij twee boeken uitgebracht. Het zijn “A Village Lost and Found” (met prenten van een Engels dorp uit het midden van de negentiende eeuw) en “Diableries” (met de bekende in Frankrijk in de negentiende eeuw gemaakte scenes uit de hel, we hebben ze in het verleden wel eens in Huizen geprojecteerd gezien). Beide boeken zijn gepubliceerd door de London Stereoscopic Company (LSC). Een firma die in 1854 is opgericht en ergens aan het begin van de twintigste eeuw ten onder is gegaan. Brian May heeft het bedrijf nieuw leven ingeblazen met als eerste resultaten twee mooie stereoboeken. Een aanrader voor wie interesse heeft in oude stereoprenten. De website van de LSC is: www.londonstereo.com (met online shop). N.B. dat beide boeken ook te koop zijn via Amazon.de en Amazon.co.uk en dan aanmerkelijk goedkoper kunnen worden aangeboden (in combinatie met gratis verzending). Dat kan de helft in de aanschafkosten schelen!

OWL

De beide boeken worden aangeboden in een luxe omslag. In deze omslag zit in een hoes een plat exemplaar van de OWL stereokijker. Deze is eenvoudig en snel in elkaar te zetten en kan na het kijkgenoegen weer gedemonteerd worden en in hoes en omslag worden geschoven. Ik heb hem echter in elkaar laten zitten om problemen (breuk, verslapping) te voorkomen. Bij “Diableries” wordt een OWL geleverd in een soort goudkleur. Ik meende daar breuklijnen in te ontdekken. Maar Brian May verzekerde mij dat dit niet het geval was. Men had een speciaal spuitproces gebruikt waardoor de kunststof op een dusdanige wijze tegen elkaar aan kwam te zitten dat het zou lijken op scheurtjes/breuken. Dit om “een oud effect” aan de OWL te geven. Het is maar dat u het weet. De OWL kan een paar centimeter worden uitgeschoven om te focusseren. Van de OWL zijn ook losse exemplaren te koop (http://www.londonstereo.com/shop_home3.html). Deze zijn alleen via de LSC website te bestellen. Het verdient aanbeveling om goed de verzendkosten in de gaten te houden. Een grote partij bestellen voor meerdere personen is misschien een idee. Er zijn twee versies. Versie twee heeft een uitsnede voor het bekijken van grotere plaatjes. Ik heb versie 1 besteld omdat deze meer steun geeft bij het gebruik van eigen stereokaarten. En hij is ook goedkoper. De levering ervan is ook een verrassing want als “lucky dip” weet je vooraf niet welke kleuren uit de hoezen komen. Crème, rood, blauw, groen, roze, paars,…


Eigen stereokaarten voor de OWL


De door Brian May zelf ontworpen OWL is wat mij betreft van een prima kwaliteit. Er zitten echte glaasjes in en die zijn groot genoeg voor brildragers. Hoe mooi ook, je gaat niet dagelijks de stereo’s in de boeken zitten bekijken. En dus kwam bij mij het idee op om zelf stereokaarten te gaan maken. Na enig experimenteren heb ik prima printen gekregen via de afdrukservice van Het Kruidvat. Je moet dan de foto software downloaden (http://www.kruidvat.nl/fotoservice/download.html) en de “10 serie” selecteren. Ook moet “origineel formaat” worden aangevinkt. Je krijgt dan mooie afdrukken op het formaat van 18x10 cm die precies in de houder van de OWL passen. Ik beweer niet het beste proces hiervoor te hebben ontwikkeld, maar het werkt in ieder geval. En voor de prijs hoeft u het niet te laten. De service van Het Kruidvat vind ik goed en goedkoop!

Stappenplan Stereo Photo Maker (SPM)

1. Maak een stereopaar met een linker en rechter beeld van ieder 2000x2000 pixels.

2. Kies voor de “Border” (ik koos voor de kleur wit) van boven naar beneden de instellingen 3/3, 3/3, 20/20 en 3.

3. Sla het plaatje op (“Save Image”).

4. Open het stereopaar nu als enkel beeld met “Open Single Image”.

5. Selecteer “Resize” (NB dat “Border” nu uitgevinkt moet zijn!!!) en vul bij “Keep Aspect Ratio with Border” de waarden 5400 (boven) en 2000 (onder) in. Dit voegt zwarte randen aan de zijkanten toe.

6. Selecteer “Resize” (NB dat “Border” nu uitgevinkt moet zijn!!!) en vul bij “Keep Aspect Ratio with Border” de waarden 5400 (boven) en 3000 (onder) in. Dit voegt zwarte randen aan de boven- en onderkant toe.

7. Sla het plaatje op (“Save Image”).

U heeft nu een stereokaart gemaakt van 5400x3000 pixels met daarin een perfect uitgelijnd stereopaar van 4000x2000 pixels. De achtergrond is zwart en de omlijning van de plaatjes (bij mij wit) zorgt voor een mooie afscheiding. De grootte van de kaarten als bestand valt best mee en het uploaden met de Kruidvat software verloopt prima.

Opmerkingen

A. Ik heb voor vierkante plaatjes gekozen. Bij een gewenste beeldverhouding van 4:3 kan bij stap 1 worden gekozen voor beeldhelften van 2000x1500 pixels, voor 3:2 wordt dat 2000x1333 pixels. In stap 5 moet u dan de tweede waarde (2000) ook vervangen door respectievelijk 1500 of 1333. Stap 6 blijft gelijk.

B. Misschien vindt u het vreemd dat er in plaats van stappen 5 en 6 niet in één stap 5400 en 3000 is ingevuld. Misschien doe ik iets fout, maar wanneer je dat doet dan wordt het beeld vervormd. Vandaar de twee stappen.

C. Bij het uploaden van de plaatjes naar de printservice van Het Kruidvat is er nog de mogelijkheid om “optimaliseren” uit/aan te vinken. Bedenk dat dit beter uitgeschakeld kan worden wanneer u reeds zelf (in Photoshop) de beelden heeft bewerkt (verscherpen, hooglichten/laaglichten, etc.). Anders loop je het risico dat er artifacten (vervormingen) optreden. Indien u de beelden niet heeft bewerkt dan is het geen slecht idee om dit te activeren. Het is ook een kwestie van experimenteren. Ik heb eerst een kleine serie laten afdrukken.

Veel succes!

Gert-Jan Wolkers

Foto: Simone Wolkers.

Foto: Simone Wolkers.

Foto: Simone Wolkers.