world-of-3d.com

Digital 3D Macro

Om macro-opnamen te maken in 3D zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het laten maken (kopen) van een echte stereo macro-lens bestaande uit een buis met twee lensjes die slechts enkele millimeters uit elkaar staan. Voor digitale spiegelreflex camera's speelt bij het selecteren van de juiste stereo basis de grootte van de beeldsensor een bepalende rol. De stereo basis zal de helft van de lengte van de beeldsensor zijn. Een tweede mogelijkheid is het gebruik van een gewone mono macro-lens en enkele camera op een stereo-schuif. Dan mag het onderwerp tussen de beide opnamen natuurlijk niet bewegen. Een derde mogelijkheid is het gebruik van twee camera's die door het gebruik van een spiegelconstructie ook een minimale stereo basis hebben en ook nog eens gelijktijdig werken. Deze oplossing kan dus ook worden gebruikt voor bewegende voorwerpen. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien.

Prototype van het MACROBOX voorzetstuk.

Co van Ekeren heeft een aantal jaren geleden een macro voorzetstuk ontwikkeld voor digitale camera's zoals de Sony DSC-P150 en P200. Het schuifbereik is van 0 - 30 mm en dus kan het van echt macro tot wat grotere onderwerpen worden gebruikt. Het definitieve ontwerp is in productie genomen. Er is echter een nieuwe versie! Ga daarvoor op deze pagina naar beneden.

Zij-aanzicht macro voorzetstuk.

De bovenste camera is op het voorzetstuk vast gezet. De onderste camera kan worden verschoven. De constructie bestaat uit een half-doorlatende spiegel die het beeld voor de bovenste camera omhoog spiegelt en dat voor de beneden camera doorlaat. De kwaliteit van de toegepaste spiegel is hoog genoeg om lichtverliezen te minimaliseren. In het programma Stereo Photo Maker (freeware) zijn beide digitale beelden zeer eenvoudig te corrigeren op belichting en kleurbalans.

Voorbeeld van macro-opname (basis ong. 5 mm).

Voorbeeld van macro-opname (basis ong. 1 cm).

Voorbeeld van macro-opname (basis ong. 1 cm).

Het stereo nabij-gebied.

Tussen het gebruik van een macro-lens of macro-opstelling en de normale stereo camera met een basis van zo'n 6 cm ligt een gebied waar heel wat onderwerpen voor stereo fotografie aanwezig zijn. Te denken valt aan bloemenstruiken, kleine dieren, etc. Hieronder is een camera constructie te zien met een vaste stereo-basis van 16 mm. Met de 1 : 30 regel als gegeven betekent dat het maken van opnamen vanaf 50 cm mogelijk is.

Sony DSC-T10 camera at 16mm separation

The Sony DSC-T10 camera for making perfect shots of stereo objects from 50 cm onwards. Out of the 7.2 megapixel standing images at 3:4 ratio one can cut horizontal 3:4 ratio pictures of 4 megapixel. Still more then enough for digital projection which currently is limited to 1.5 megapixels (1400x1050) in beamers like the Canon XEED and Dell 5100MP. The camera works perfectly, but as one can see the connection was rather difficult. Some changes have been made since this picture was taken. A piece of metal which was covering one of the flash lights has been removed. As is well known to experienced stereo enthousiasts; using a double flash when making a stereo picture is a terrible "sin". The double shading it causes can be very disturbing in a picture. A solution for this problem which is present in all digital 3D-camera's is currently being worked on. In this particular configuration there are two flash lights in a vertical position which causes a double shading from above and beneath. In Photoshop one can combat this rather effectively. Anyhow, this camera will not go into production and since it was intended to be used for nature photography outside (no flash requirement) it has already shown to be an excellent piece of equipment.

Beamer opstelling voor 1400x1050 3D projectie.

Boomzwam.

Plant in huiskamer (met flits).

Toch nog sneeuw! (maart 2007).

Strand van Katwijk.

"Twister" (RIP) - de naam zegt alles!

"Bollenpracht".

"Lente".

"Flower-extravaganza".

The new 2010 version of the Macrobox:

NEW Macrobox model (2010)

The new Macrobox with an adjustable stereo base of 0 - 50mm. The box can be closed to avoid reflections on the mirror and to make use of the attached macro lens for extreme close-up 3D. The Macrobox is custom made for several types of camera's. It can also be fitted with a WimCoFlash adapter for macro flash photography.

NEW Macrobox model (2010)

The Macrobox with opened "door" for larger stereo base usage (0 - 50mm).

Check out the images of the new Macrobox:

Copyright of the imagery: Co van Ekeren and Stefan Giehl. And as always at this website, click on the images to get a higher resolution!

Macrobox with Metz macro flash.

Een tweede kans voor de Wijs macro 3D lenzen!

Enige jaren geleden heb ik van de firma de Wijs drie lenzen getest voor macro 3D. Ze werden voorzien van een Canon vatting voor gebruik op een Canon 5D MKII camera. Dat is echter een heel zware camera en dus is de combinatie lastig in het gebruik. Er is een statief bij benodigd. Recent heb ik een nieuwe van vol kleinbeeld sensor voorziene Sony A7R voor een herhaling van de test gebruikt. Deze camera is een heel stuk lichter. Daarnaast heeft de camera 36 megapixels (i.p.v. de 21 megapixels in de 5D MkII). Ook heeft de A7R diverse creatieve modes (net als de Sony RX100 en RX10 modellen). Met de lente vroeg in aantocht kwam begin 2014 het idee bij mij op om de lenzen een tweede ronde te geven. De resultaten vielen niet tegen en dus zal deze keer het gebruik heel wat intensiever gaan worden. Vanwege de hoge diafragma waarden van de 3D macrolenzen (tussen de f=40 en f=60) heb ik besloten een flitser te gebruiken met een richtgetal 20. Voor iedere opname heb ik een volle flits gegeven bij een sluitertijd van 1/100 seconde. In de M stand van de A7R heb ik, afhankelijk van de belichting van het onderwerp, met een stelring gevarieerd tussen de ISO 50 en ISO 500. Hoe lager de ISO waarde, des te minder kans op beeldruis. Bij de A7R is beeldruis echter pas bij zeer hoge waarden te zien. Tot ISO 3200 blijft de beeldkwaliteit uitmuntend. Een heel verschil met vroeger toen we beperkt waren tot ISO 100 of 200 dia films om de kwaliteit goed te houden! Wat mij wel opviel is dat je eigenlijk de achtergrond moet afschermen om extreme diepte te vermijden. Bij het fotograferen in de natuur is dat niet zo makkelijk.

Ik heb bij dit korte artikel enige voorbeelden gevoegd van het gebruik met en zonder flitser. Ook heb ik enige creatieve opnamen bijgevoegd. Bij die opnamen heb ik telkens de flitser gebruikt. De 3D macro lenzen van de firma de Wijs zijn nu nog beschikbaar voor zowel vol kleinbeeld als APS-C/H formaat. Helaas is de productie beëindigd. Op=op!