world-of-3d.com

Sony Bloggie 3D


Begin mei, plaats delict Schiphol. Ik was op weg naar Kroatië en wilde nog even in de “belastingvrije” winkel met elektronische verlokkingen een externe microfoon kopen voor mijn Sony NEX5 camera om beter geluid bij de video-opnamen te krijgen. De microfoon was niet voorradig. En terwijl ik de zaak uit wilde lopen viel mijn oog op de vitrine met daarin de nieuwe “Bloggie 3D” camera. De gretigheid bij het aanschouwen van deze nieuwe gadget overwon het verstand en 5 minuten later was ik 236 euro armer. Op dit moment (medio juli 2011) kun je daar een Fujifilm W3 voor kopen!!!.

Tijdens mijn vakantie ben ik het dingetje meteen gaan gebruiken. Het eerste waar je tegenaan loopt is dat de Bloggie via een USB-armpje aan de PC kan worden aangesloten MAAR dat dit ook de enige manier is om hem op te laden. Geen ramp, het gaat ook via de USB-poort op de 220V oplader van de iPhone/iPad. En voor een tientje kun je een USB-ladertje kopen voor in het sigarettenaanstekertje in een auto. Er zijn dus alternatieven.

Je kunt géén geheugenkaart in de Bloggie stoppen maar dat is ook niet echt nodig. Met de ingebouwde 8 Gigabyte kun je heel wat opnamen maken. Ik schat een stuk of 7000 (afhankelijk van de gedetailleerdheid van de opnamen).

De Bloggie heeft een helder, maar niet superscherp lenticulair schermpje van klein formaat. De echte beeldkwaliteit heeft mij echter positief verrast. Met die miniscule lensjes dacht ik dat het niet veel soeps zou worden maar de 3D HD videofragmenten (in squeezed formaat) zagen er helemaal niet slecht uit en ook de HD foto’s waren behoorlijk goed. In zonnige omstandigheden zijn ze zeer scherp en pittig. Goed van kleur en contrast. Onder mindere lichtomstandigheden neemt de kwaliteit duidelijk af. De Bloggie heeft geen flitser.

In mono kun je een 5-megapixel plaatje schieten. Als 3D opname is het exact HD (1920x1080) opgeslagen als MPO file. Dat betekent dus dat je niet meer kunt corrigeren voor een echt HD beeld. Een perfect 2800x1050 stereopaar is er nog wel uit te halen.

De plaatjes hieronder heb ik voor het Nederlandse 3D-Bulletin van de 16:9 verhouding naar 4:3 uitgesneden.

De basis van de 3D Bloggie is 2 centimeter en dat biedt heel wat nieuwe mogelijkheden!

Van harte aanbevolen!!!